• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de Iraanse vlag
  Lijkt nog op de vroegere Perzische vlag
  Vol natuur en prachtige steden
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Ontdek Theheran
  Meer dan 102 miljoen mensen

De Iraanse vlag

I ran gebruikt sinds 1980 een vlag die bestaat uit drie horizontale vlakken. De bovenste baan is groen, de middelste baan is wit met daarin een teken dat verschillende betekenissen heeft maar vooral een ander woord is voor de god Allah. De onderste baan van de vlag is rood. De kleuren hebben allemaal betekenissen. De kleuren staan voor islam, vrede en moed.

Het embleem van de Iraanse vlag

Het embleem van de Iraanse vlag is een gestileerde vorm van Allah. Het embleem staat midden in de vlag van Iran op de witte baan. De vlag bestaat uit 4 halve manen met een zwaard in het midden. De 4 halve mannen betekenen met elkaar Allah en alle vijf de symbolen staan voor de principes van het islam. Boven het zwaard staat een teken dat iets weg heeft van een tulp, dit teken wordt de shadda genoemd en zorgt ervoor dat een letter verdubbeld word. Ook is het in Iran zo dat op het graf van een overleden soldaat een roodkleurige tulp groeit.

Geschiedenis Iraanse vlag

Voor de Islamitische revolutie in 1980 had Iran ook een vlag met een groene, witte en groene baan alleen stond er een ander teken in het midden van de vlag wat een leeuw met een zwaard uitbeeld. Dit teken was het symbool van het Perzische rijk. Na de Islamitische revolutie is de leeuw vervangen door het teken dat nu op de Iraanse vlag staat. Verder verschillen de twee vlaggen niet veel en lijken ze bijna hetzelfde.

Terug naar boven