Iraanse Keuken

Iraanse Keuken

iraanse keuken D e Perzische of Iraanse keuken heeft veel ingrediƫnten uit de Aziatische keuken in gebruik. Zo gebruiken ze rijst die oorspronkelijk uit China komt en specerijen die uit India komen. In Iran is rijst het meest belangrijke eten. Ook wordt er veel yoghurt, lamvlees, brood en aubergine gebruikt. De meeste gerechten worden bereid met rijst, vlees of vis en de groente of fruit die op dat moment eetbaar zijn. Het wordt geserveerd met yoghurt en vaak ook nog met stukjes brood. Vaak worden er geiten of schapen gehouden door Iraniƫrs en maken de eigenaren van deze dieren zelf de yoghurt en of kaas. Ook zit India vol met fruit en groenten, veel van deze vruchten worden gebruikt in de gerechten of gewoon als tussendoortje denk hierbij aan vruchten als vijgen, druiven, perziken en granaatappels. Ook laten ze de stukken fruit drogen zodat ze langer houdbaar zijn en makkelijker mee te nemen. Het vlees dat vooral wordt gegeten in de Iraanse keuken is vooral lamsvlees en vis dat in zoete wateren leeft. Iran heeft ook het uitstekende klimaat op noten etc. te verbouwen zo groeien er verschillende noten die worden gegeten door de gerechten of als lekker tussendoortje.

Manier van eten

In de Iraanse keuken is het heel normaal om je maaltijd al zittend op de grond op te eten. Ook wordt er met de hand gegeten alleen voor de soepen en de yoghurt staat er een lepel klaar. Het eten staat in het midden van een tapijt waar de mensen in een kring omheen zitten. De rijst en het vlees worden apart van elkaar geserveerd en schep je samen op jouw bordje. Naast het vlees en de rijst staat er ook yoghurt en fruit klaar waar van gegeten wordt en wordt de maaltijd afgesloten met een zoete lekkernij uit de Iraanse keuken. Bij een Iraanse maaltijd wordt ook altijd thee of koffie gedronken. De koffie wordt vaak zwart gedronken en voor de thee zijn er verschillende smaken.

Terug naar boven