Iraanse Revolutie

Iraanse Revolutie

iraanse revolutie N ovember 1978 was de start van de Iraanse revolutie waarbij de pro westerse dictator Mohammed Reza Pahlavi werd afgezet door een islamitische dictator Ruhollah Khomeini. De revolutie kan in 2 delen worden verdeeld. Tijdens het eerste deel werd de huidige koning en zijn volgelingen verdreven en tijdens het tweede deel pakte Khomeini de leiding. Tegenwoordig is het vaak nog steeds onrustig in Iran.

De oorzaken van de Iraanse revolutie

Dat de Iraanse revolutie uitbrak had meerdere redenen. Zo was er maar 1 politieke partij waar iedereen lid van moest worden, werd het gat in rijkdom tussen de normale burgers en de elite van de bevolking steeds groter, de partij Tudeh werd verboden maar die partij had veel volgelingen in het land en het land verwesterde sterk door onder andere de hulp van de Verenigde Staten. Deze oorzaken bij elkaar opgeteld zorgden ervoor dat het volk zo ontevreden werd dat ze een revolutie startte.

Start van de Iraanse revolutie

In 1977 werden steeds meer studenten ontevreden over het beeld hoe Iran bekend stond, ze wilden dat Iran hun Perzische uitstraling terug kreeg. Veel mensen waren het met deze studenten eens en begonnen ze te steunen. Er kwamen steeds meer protesten waarbij 1 protest hardhandig werd afgeslagen en er vielen honderden doden waardoor de maat vol was voor de ontevreden bevolkingsgroep. De koning verliet Iran omdat hij leed aan kanker en bang was voor de revolutie.

De Iraanse revolutie

Khomeini stuurde doormiddel van televisie uitzendingen buurlanden als Irak etc. aan om ook hun leider te verstoten en riep moslims en dan vooral de sjiieten om voor hun vrijheid te strijden. Saddam Hoessein was toen de leider van Irak en verklaarde de oorlog aan Iran. Beide landen werden flink getroffen door de oorlog en er zijn veel onschuldige mensen overleden, ook gaven beide landen veel geld uit aan wapens en verwoestten ze elkaars land doormiddel van grote bombardementen. Ook zorgden Khomeini er niet voor dat de bevolking van Iran een beter leven zou krijgen, de homo’s vrouwen en christenen kregen alleen maar minder rechten en werden die bevolkingsgroepen meer en meer gediscrimineerd in Iran. Ook misbruiken de machthebbers in Iran hun geloof om de macht te kunnen behouden en doen ze nog steeds aan het mishandelen en vermoorden van burgers.

Iran na de Iraanse revolutie

Ruhollah Khomeini keerde terug naar Iran. Khomeini had een hoge titel in het islamitische geloof en vergeleek zichzelf met imams van het sjiisme. Khomeini vertelde de mensen dat ze Amerika niet moesten steunen en ze recht hebben op vrijheid. In het begin van 1979 verloor de regering de strijd van Khomeini en nam Khomeini de leiding over. Khomeini gaf het volk de keuze om te kiezen voor een monarchie zoals ze in Iran gewend waren of ze een islamitische republiek wilden worden, daardoor veel mensen tegen de koning waren stemden ze voor het tweede en werd Iran de Islamitische republiek Iran. Ook kregen de Iraniërs een steeds grotere hekel aan Amerika en de rest van de westerse wereld.

Terug naar boven