Over Iran

Over Iran

over iran I ran ligt in het westen van Azië. De hoofdstad van Iran is Teheran en daar wonen ongeveer 10 miljoen mensen. Iran heeft iets meer dan 80 miljoen inwoners. De taal die Iran wordt gesproken is het Perzisch. Iran grenst aan Turkije, Turkmenistan, Irak, Azerbeidzjan, Afghanistan, Armenië en Pakistan. De Golf van Oman, de Perzische Golf en de Kaspische zee liggen ook aan Iran.

De Geschiedenis van Iran

Iran is een heel belangrijk land geweest in de ontwikkeling van de mensheid, er zijn namelijk bewijzen dat Iran een van de landen is waar de landbouw is ontstaan. Iran is ontstaan in de 6e eeuw voor Christus toen verschillende volken werden samengevoegd tot Iran en het Perzische rijk sterk begon te worden. Er is veel oorlog geweest om Perzië zo werd Iran tot 1935 genoemd in Europa. Vanaf 1500 is het sjiisme de officiële godsdienst van Iran. Door deze godsdienst heeft Perzië nog een identiteit is het geen standaard Arabisch land geworden. Verder zijn er nog veel bloedige oorlogen geweest in en om Iran en tegenwoordig is het nog steeds onrustig in Iran.

Rol van de vrouwen in Iran

De vrouwen in Iran wordt gediscrimineerd vergeleken met de mannen en worden als minder gezien. De vrouwen proberen te demonstreren tegen deze onterechte regels maar de protesten worden hardhandig de kop in gedrukt. Er is veel propaganda waar word verteld dat vrouw thuis in het huis hoort. Ook is de vrouw net zoals de auto of een dier eigendom van de man.

Landschap

Iran ligt op ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel. Ook bevindt zich in Iran een woestijn genaamd de grote zoutwoestijn. De woestijn is ongeveer 800 kilometer lang en 320 kilometer breed. De naam is afgeleid van de zoutmoerassen die in de woestijn liggen. De woestijn is een heel dor en droog gebied waar in de zomer temperaturen van ongeveer 50 graden kunnen voorkomen. Door de hoge temperaturen verdampen de moerassen in de woestijn en vormen er grote zoutkorsten. Hier en daar is in de woestijn nog wat leven te vinden in de vorm van een plantje of struikje. Ook zijn er in de meer leefbare gebieden in de woestijn gazellen, luipaarden, wilde geiten en schapen te vinden.

Iraanse vluchteling

Er zijn veel inwoners van Iran die vluchten uit het land omdat Iran een islamitische republiek is en homoseksuele en mensen met een ander geloof gevaar lopen om te worden opgepakt of zelfs te worden vermoord. Er zijn ongeveer een kleine 100. 000 mensen gevlucht uit Iran waarvan 3% naar Nederland is vertrokken om hier een beter leven op te bouwen. Er waren plannen vanuit de regering van Iran om veranderingen door te brengen alleen werd de president die dat wilde opgevolgd door een president die de veranderingen terug draaide en veel mensen liet oppakken en sommigen werden zelfs vermoord. De mensen die het meest risico lopen om opgepakt of vermoord te worden in Iran zijn:

Terug naar boven