Steden Iran

Steden Iran

steden iran D e hoofdstad van Iran is Teheran maar op deze pagina ga ik het over een aantal andere steden uit Iran hebben. De grootste steden op Teheran zijn Mashhad, Isfahan, Karaj, Tabriz en Shiraz.

Mashhad

Mashhad is de 2de grootste stad van Iran en heeft een kleine 3 miljoen inwoners. Mashhad ligt in het noordoosten van Iran. De groei van Mashhad startte nadat imam Reza er werd begraven. Zijn begraafplaats werd een terugkom plaats voor pelgrims. Vaak is de stad gesloopt en verwoest maar het is steeds gelukt om de stad weer op te bouwen. Tegenwoordig is Mashhad een toeristische stad omdat er veel religieuze en mooie gebouwen staan en het graf van Reza is nog steeds een populaire bedevaartplaats. Ook heeft Mashhad een eigen vliegveld en is er een metronetwerk in de stad te vinden. Ook staat Mashhad bekend om de mooie tapijten die er vandaan komen.

Isfahan

De 3de grootste stad van Iran is Isfahan. In Isfahan wonen bijna 2 miljoen mensen. Isfahan ligt in het midden van Iran en ligt aan een oase in het hoge land van Iran aan de rivier de Zayandeh. Isfahan is al een hele oude stad en werd vroeger Aspadana genoemd. Ook is Isfahan een van de weinige steden in Iran waar nog steeds een redelijk grote groep joden wonen. Isfahan is meerdere malen de hoofdstad van Perziƫ geweest en toentertijd werden er veel gebouwen in Isfahan gebouwd die nu nog steeds bestaan en belangrijk zijn. Ook had de Nederlandse VOC een handelspost in Isfahan. Een van de grootste pleinen van de wereld genaamd de Meidan Emam ligt in Isfahan, aan dit plein staan 2 beroemde mooie moskeeƫn.

Karaj

Karaj is de 4de grootste stad van Iran en heeft iets meer dan 1,5 miljoen inwoners. De stad ligt op ongeveer 15 kilometer van Teheran en wordt daardoor ook wel de voorstad van Teheran genoemd. Karaj is een van snelst groeiende steden van Iran want in 1950 woonde er nog maar 15.000 mensen in Karaj.

Terug naar boven